Kärnkraften åsidosatt i EU:s förslag om statligt stöd för ren industri

Stéphane Séjourné, verkställande vice ordförande för Europeiska kommissionen med ansvar för välstånd och industriell strategi, slog fast att erkännandet av kärnkraft som en lågkoldioxidenergikälla är en fråga om EU:s suveränitet. Foto: EU, kredit: Thomas Padilla

Ett utkast till nya regler om tillåtet statligt stöd inom den kommande strategin för grön industri saknar uttryckliga referenser till kärnkraft. Detta trots att Europeiska kommissionen på senare tid antytt att tekniken kan spela en avgörande roll i EU:s omställning till netto noll utsläpp.

Kärnkraftens roll begränsas

Den europeiska kommissionen verkar vilja begränsa kärnkraftens roll i sin strategi för att stärka den europeiska industrin genom stöd till grön teknik. Ett läckt dokument tyder på att detta kan skapa en konflikt med kärnkraftsvänliga länder som Frankrike.

I utkastet listas en rad teknologier, från sol- och vindkraft till batteriproduktion, samt villkoren under vilka medlemsländer får avvika från EU:s strikta regler mot nationella subventioner av inhemsk industri.

Vätgasproduktion utan kärnkraft

Särskilt anmärkningsvärt är att kärnkraft verkar vara nästan helt utesluten från produktionen av vätgas, vilket ses som en nyckel i omställningen av stål- och kemikalieindustrin. Idag är dessa branscher beroende av fossila bränslen och står för stora utsläpp av växthusgaser.

För att ett projekt ska kvalificera sig för statligt stöd krävs att andelen "grönt" vätgas – producerat med sol-, vind- eller vattenkraft – överstiger andelen förnybar energi i landets elsystem med 25 procentenheter. Detta är tydligt utformat för att stimulera fortsatt utbyggnad av förnybara energikällor.

Den tillåtna andelen "lågkoldioxidvätgas" – som kan produceras med kärnkraft eller naturgas i kombination med koldioxidavskiljning – skulle enligt utkastet begränsas till så lite som tio procent.

Oklara definitioner skapar osäkerhet

EU har fortfarande inte fastställt en slutgiltig definition av "lågkoldioxidväte". Ett tidigare förslag antydde dock att väteproduktion som minskar utsläppen med minst 70 procent jämfört med fossila bränslen kan kvalificera sig, vilket öppnar för att kärnkraft ändå kan inkluderas.

Vid Världsekonomiskt forum i Davos betonade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att kärnkraft kan spela en roll i Europas energiomställning. Hon påpekade att EU måste diversifiera sin energiförsörjning och utöka de rena energikällorna, vilket i vissa länder inkluderar kärnkraft.

Frankrike driver på för kärnkraft

Frankrikes EU-kommissionär Stéphane Séjourné gick längre i en intervju under ett besök vid den försenade reaktorn i Flamanville i Normandie. Han slog fast att erkännandet av kärnkraft som en lågkoldioxidenergikälla är en fråga om EU:s suveränitet.

– Inkluderingen av lågkoldioxidvätgas från kärnkraft i strategin för grön industri är ett positivt första steg. Jag kommer att fortsätta arbeta för att kärnkraft ska erkännas fullt ut, på samma sätt som förnybar energi och bioenergi, skrev Séjourné i ett inlägg på sociala medier.

Den franska kommissionären kommer att presentera strategin för grön industri tillsammans med vice ordförande Teresa Ribera, ansvarig för omställning och konkurrenskraft, den 26 februari. Reglerna för statligt stöd kommer att gå ut på offentlig remiss, och utkastet kan fortfarande genomgå betydande revideringar innan det slutligen antas.

Källa: Euronews