I Leipzig har man tagit ett avgörande steg bort från kolberoendet. Med ett nytt kraftvärmeverk söder om staden förbereder sig Tysklands snabbväxande energisektor för framtiden – en framtid där grön vätgas väntas spela en nyckelroll.
Kolens era närmar sig sitt slut
Leipzigs industriella historia är tätt sammanvävd med brunkolet som brutits i dagbrott söder om staden sedan 1800-talet. Ännu nyligen kom omkring 60 procent av stadens värmeenergi från koleldade kraftverk. Men i takt med att Tyskland och övriga Europa genomgår en omfattande energiomställning, väljer Leipzig nu att byta kurs.
I oktober 2023 invigdes ett nytt kraftvärmeverk av kommunala Stadtwerke Leipzig. Verket är gaseldat, men byggt för framtiden: det kan i framtiden drivas helt på vätgas. Med två gasturbiner från Siemens Energy, vardera med en kapacitet på 62 megawatt, uppnås i dagsläget en total effekt på 125 megawatt el och 163 megawatt värme – med en verkningsgrad på nästan 94 procent.
– Så snart grön vätgas blir ekonomiskt tillgänglig kommer verket att konverteras, säger Karsten Rogall, talesperson för Stadtwerke Leipzigs ledning.
Renast i landet – och redo för nästa steg
Förutom sin höga effektivitet är verket byggt för flexibilitet. Det innehåller en värmelagringstank som gör det möjligt att skilja elproduktion från värmebehov. Under kalla vinterdagar är värmeprioriterat, medan överskottsvärme kan lagras för att användas vid behov – till exempel under perioder med låg produktion från sol och vind. Kraftverket är dessutom utrustat med batterisystem som kan stötta elnätet vid störningar.
Enligt Siemens Energy är framtidens elproduktion mer volatil, vilket kräver anläggningar som snabbt kan skalas upp – något Leipzig Süd är konstruerat för. Anläggningen kan nå full kapacitet inom 15 minuter.
Vätgas – nästa stora steg i omställningen
Enligt EU:s plan från 2022 ska unionen producera och importera sammanlagt 10 miljoner ton förnybar vätgas till år 2030. År 2050 väntas vätgas stå för cirka 10 procent av EU:s energibehov. Grön vätgas – producerad med el från förnybara källor – ses som en nyckel till att minska utsläppen från tung industri och transportsektorn.
Men ännu är kostnaderna höga. Thomas Neuenhahn, chef för Net Zero på Siemens Energy, bedömer att prisparitet mellan naturgas (inklusive koldioxidkostnad) och grön vätgas nås först omkring 2040. Blå vätgas, som produceras med fossil energi men med infångning av koldioxid, kan bli konkurrenskraftig tidigare.
Under tiden ses naturgas som en nödvändig brygga. – Vi ser ett snabbt utbyggande av sol- och vindkraft, men vi måste ha en säker energiförsörjning – särskilt under vintern. Därför kommer gas att behövas ytterligare ett par decennier, säger Karsten Rogall.
Regionen kring Leipzig är redan väl rustad. En planerad vätgaspipeline – del av Tysklands kommande kärnnät för vätgas på 9 000 kilometer – kommer att löpa nära kraftverket. Dessutom finns planer på en elektrolysanläggning för lokal produktion av vätgas.
– Vi har platsen, tekniken och rätt samarbetspartners, säger Rogall, som även pekar på vikten av energisäkerhet i ett osäkert geopolitiskt läge.
Tio åtgärder för en robust energiframtid
Karsten Rogall menar att Tyskland och EU kan bli ledande inom vätgasteknik, men det kräver samordnade strategier, investeringar och internationella samarbeten. Han lyfter särskilt fram behovet av globala standarder för produktion, kvalitet och säkerhet samt partnerskap med länder som Marocko, Kanada och Chile.
För att säkra försörjningen och driva omställningen rekommenderar Stadtwerke Leipzig tio åtgärder:
- Satsa på sol-, vind- och annan förnybar energi
- Använd naturgas som övergångsbränsle, med tydlig plan för utfasning
- Investera i energilagring som batterier och pumpkraftverk
- Främja energieffektivisering för hushåll och företag
- Utveckla smarta elnät för bättre styrning och integration
- Skapa långsiktiga stödsystem för vätgasproduktion och distribution
- Bygg ut infrastruktur för vätgas: rörledningar, elektrolysörer och tankstationer
- Samverka över nationsgränser inom EU för gemensam strategi
- Underlätta privata investeringar i klimatneutral teknik
- Främja utbildning och innovation inom framtidens energisystem
Med dessa åtgärder kan övergången till ett hållbart och oberoende energisystem bli verklighet – steg för steg.
Källa: Stadtwerke Leipzig