Ett samarbete mellan det brittisk-amerikanska företaget ZeroAvia och japanska Mitsubishi Heavy Industries visar att ett nytt vätgasdrivet flygsystem skulle kunna bära 60 passagerare över en sträcka på 900 kilometer. Systemet bygger på en bränslecell med en effekt på två komma fyra megawatt, vilket motsvarar cirka 560 nautiska mil – en räckvidd som täcker 80 procent av världens flygresor.
Kritik mot snabba tidtabeller
ZeroAvia siktar på att lansera ett ombyggt vätgasdrivet flygplan med denna kapacitet senast 2027. Men flera experter ifrågasätter om tekniken verkligen kan introduceras på marknaden så snabbt som utvecklarna hoppas. Även företag som ZeroAvia och Universal Hydrogen, som ligger i framkant inom området för ombyggda vätgasflyg, anklagas för att underskatta de regulatoriska utmaningarna.
Den aktuella studien, som benämns som en första teknisk bedömning, har analyserat bland annat flygplanets maximala startvikt, tyngdpunktsfördelning och de strukturella förändringar som krävs för att montera ett två komma fyra megawatts bränslecellsdrivet system i ett Bombardier CRJ 700-plan. Denna modell har 78 säten och ägs idag av Mitsubishi Heavy Industries.
För att uppnå den tänkta räckvidden och kapaciteten har studien föreslagit att öka fläktdiametern för att kompensera för den förlorade dragkraften från den ursprungliga turbinmotorn.
Ny teknik och förhoppningar om lägre kostnader
Enligt ZeroAvia kan ytterligare effektiviseringar uppnås genom att använda ny framdrivningsteknik, såsom elektriska växelfläktar eller öppna rotordesigner. Företaget menar även att driftkostnaden skulle kunna bli lägre än för dagens flygplan med fossila bränslen, baserat på analyser från McKinsey som förutspår att grön vätgas år 2050 kan vara fem gånger billigare än flygfotogen.
Vidare pekar ZeroAvia på att underhållskostnaderna kan minska avsevärt, då eldrivna motorer har färre komponenter som kräver service jämfört med förbränningsmotorer. Företaget uppger att bränsleceller har en livslängd på över 10 000 driftstimmar utan större underhållsinsatser.
ZeroAvia har tidigare i år genomfört ett testflyg med sitt mindre bränslecellsystem på 600 kilowatt, och har nu fått sin första fasta beställning: 100 enheter till det brittiska leasingföretaget Montel. Totalt sägs det finnas en potentiell beställningsvolym på mellan 600 och 700 enheter.
Planer på större flyg och mer kraft
De testade systemen bygger på så kallade högtemperatur-bränsleceller med protonutbyte och en verkningsgrad på två komma fyra megawatt per kilo vätgas. ZeroAvia arbetar även med att ta fram ännu kraftfullare system på två komma fem megawatt och planerar att lansera ett system på tre megawatt inom två år.
Företaget uppger att testresultaten även är relevanta för större modeller inom Bombardiers CRJ-serie, som till exempel den 90-sitsiga CRJ-900. Nästa steg blir att testa kraftpaketet ZA2000 på ett 76-sitsigt flygplan.
– Att redan nu se en möjlig väg mot ren flygdrift med CRJ-flygplan är ett viktigt steg för alla som vill att flyget ska kunna fortsätta utvecklas på ett hållbart sätt, säger ZeroAvias vd Val Miftakhov.
Han medger att det finns vissa kompromisser gällande räckvidd och lastkapacitet, men menar att tekniken i grunden fungerar och har potential att förändra flygbranschen.
Målet är att innan decenniets slut kunna erbjuda kommersiella flygningar med nollutsläpp för flygplan med upp till 80 säten.
Källa: Hydrogen Insight