Politiker, företagare och miljöteknikexperter diskuterade hur Västsvenska företag kan dra nytta av ny Europeisk lagstiftning om energieffektivisering vid ett seminarium på Göteborgs Universitet. Riksdagsledamöter och regionråd gav sin bild av möjligheter och utmaningar för Sverige.
Regeringens ambition är att ha infört den nya europeiska lagstiftningen för energieffektivisering i Sverige senast 2014. Då är det bara sex år kvar till målåret 2020.
– Det vi diskuterar nu är hur vi ska ställa oss till handel med certifikat för energieffektivisering samt hur vi tillför nya styrmedel utan att de krockar med de vi redan har som t.ex. koldioxidskatt, säger Roger Tiefensee, riksdagsman för centerpartiet och en av talarna vid GAME-dagen i Göteborg på temat Energieffektiva Västsverige.
I projektet Energieffektiva Västsverige samarbetar företag från de fem viktigaste branschklustren för att utbyta erfarenheter och starta nya internationella demonstrationsprojekt tillsammans med forskare och regionala aktörer. Branschklustren är: Hållbar stadsutveckling, Maritima sektorn, Transportlösningar, Grön kemi samt Life science.
– Västsverige har tradition att arbeta med miljöteknikfrågor men vi har insett att energieffektivitet är ett försummat område inom politiken, säger Birgitta Losman, (MP), ordförande i Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd. Vi arbetar just nu med handlingsprogram för nästa period och dessa diskussioner är bra för den processen.
– Att satsa på energieffektivitet har många fördelar, det leder alltid till minskade utsläpp och det minskar också konkurrensen om biomassa och förnybara bränslen. Jag är glad att expertpanelen var positiva till att Västsverige kommer att nå energieffektiviseringsmålet till 2020. Jag hoppas att minskningen snart också kommer att synas i den officiella energistatistiken från SCB, säger Jonas Norrman, projektledare för Energieffektiva Västsverige.