”Fusionskraft bör alla världens länder investera i”

Arbetet med grunden till ITER:s tokamak framskrider enligt planerna. Här en bild från juli i år. Foto: ITER

Den brittiska professorn Steven Cowley, chef för Storbritanniens atomenergimyndighet, uppmanar världens länder att snarast investera stora summor i fusionskraft för att rädda jorden undan ett allt varmare klimat.

Cowley är också chef för Storbritanniens fusionsforskningscenter, Culham Centre for Fusion Energy, och engagerad i utvecklingen av den experimentreaktor för fusionsenergi som håller på att byggas i Frankrike, ITER. EU har redan investerat miljarder forskningspengar i den anläggningen.

Men Steven Cowley menar att forskningen inom fusionsenergi nu måste öka takten inför klimathotet. Fusion behövs nu och det kräver att det satsas enormt mycket pengar, säger Cowley till den irländska nyhetsbyrån RTE News.

Europa hoppas kunna börja producera fusionskraft 2040 och Kina 2030, enligt Cowley. Men ju förr, dess bättre, tillägger han.

Fusionsenergi är den energi som skapas i solen och den beskrivs ibland som den eviga energikällan. Energi frigörs när två lätta atomer slås samman för att bilda en tyngre atom. Problemet är att forskarna ännu inte vet hur man på ett kostnadseffektivt sätt ska kunna ta vara på de enorma mängder energi som skapas i processen.