Investerar miljarder i metanolfabrik i Östersund

Metanolfabriken kommer att byggas intill Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik. Foto: Jämtkraft.

Energikoncernen Uniper planerar att investera mångmiljardbelopp i en ny anläggning för att tillverka e-metanol i Östersund. Målet är att den nya fabriken med projektnamnet NorthStarH2 ska stå klar 2028. För att säkra tillgången till mark och elnätsanslutning har Uniper och Jämtkraft undertecknat ett avtal om den kommande etableringen.

– Uniper är fast beslutna att öka takten i energiomställningen och NorthStarH2 kan spela en nyckelroll för omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Johan Svenningsson, Unipers Sverigechef i ett pressmeddelande.

Fabriken är tänkt att etableras intill kraftvärmeverken i Lugnvik och kommer att tillverka e-metanol från vätgas och infångad koldioxid. Tekniken kommer vara en viktig pusselbit för att kunna ställa om transportsektor och tillverkningsindustri till fossilfri produktion.

– Jämtkraft har under flera år undersökt förutsättningarna för produktion av förnybara elektrobränslen med hjälp av biogen koldioxid från kraftvärmeverken och vätgas framställd från förnybar el. Det känns väldigt bra att Uniper vill utveckla en sådan anläggning i samarbete med Jämtkraft, säger Ylva Andersson, vd Jämtkraft i pressmeddelandet.