SaltX beviljas EU-patent för kostnadseffektiv CO2-lösning

Foto: Vladimir Anikeev/Unsplash

SaltX Technology har beviljats ett EU-patent för en elektrifierad metod inom så kallad 'calciumlooping', där deras innovation, EAC (Electric Arc Calciner), spelar en central roll. Processen involverar fångande av koldioxid från en utsläppskälla och bindning med kalk. Därefter transporteras den till en central anläggning där koldioxiden separeras med hjälp av EAC-tekniken för att sedan lagras slutgiltigt.

En viktig aspekt av metoden är användningen av överskottsenergi som genereras under fångstprocessen, vilken kan återanvändas i systemet och därigenom minska den totala energiförbrukningen för processen. Tillsammans med möjligheten att separera och lagra koldioxid vid en central anläggning skapar detta förutsättningar för en högkostnadseffektiv och energieffektiv lösning för slutkunden. SaltX VD, Carl-Johan Linér, kommenterar:

"Det beviljade patentet öppnar upp för en spännande ny marknad där vår elektrifierings- och CO2-avskiljningsteknik har stor potential att markant minska industrins koldioxidutsläpp. Lösningen med avskiljning och lagring av CO2 vid en central anläggning är unik, och vi ser en ökande efterfrågan på denna lösning på marknaden."

Denna metod möjliggör att industrier slipper göra stora egna investeringar för CO2-avskiljning och lagring, vilket tidigare utgjorde ett hinder för en bredare användning av CO2-infångning inom industrin.