Ny avsiktsförklaring stärker kärnkraftssamarbete mellan Sverige och Frankrike

Forsmark. Foto: Wikipedia

Utbildningsminister Mats Persson och Frankrikes minister för högre utbildning och forskning, Sylvie Retailleau, har undertecknat en avsiktsförklaring som stärker samarbetet mellan Sverige och Frankrike inom forskning om kärnkraftsteknik. Undertecknandet ägde rum under det franska statsbesöket vid Alfa Laval i Lund.

– En av regeringens främsta prioriteringar är att säkra en pålitlig elproduktion i Sverige, bland annat genom att möjliggöra för ny kärnkraft. Frankrike är en ledande aktör inom kärnkraftsområdet. Samtidigt är både Sverige och Frankrike framstående inom forskning och innovation. Genom att intensifiera forskningssamarbetet kan vi gemensamt främja en snabbare utveckling och göra framsteg inom området kärnkraftsteknik, säger utbildningsminister Mats Persson.

Den 19 december 2023 ingick Sverige och Frankrike en avsiktsförklaring om ökat samarbete inom kärnkraftsområdet. Med denna avsiktsförklaring den 31 januari 2024 tar regeringen ytterligare ett steg för att fördjupa samarbetet. Målet är att främja vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan länderna inom forskning om kärnkraftsteknik. Avsiktsförklaringen innebär bland annat att underlätta erfarenhetsutbyte, rörlighet och forskarutbyten mellan länderna. Dessutom kommer gemensamma vetenskapliga evenemang och aktiviteter att främjas.