Från tennishallar till historiska fönster - Bra Miljöval Energifonds projekt och utveckling

Tennishall som minskat sin energianvändning med stöd från Bra Miljöval Energifond. Pressbild: Bra Miljöval Energifond

Sedan 2010 har Bra Miljöval Energifond stött 218 projekt som har lett till stora energibesparingar och främjat en hållbar och förnybar framtid. Över 90 procent av de projektägare som tillfrågats anser att fondens stöd varit avgörande för att genomföra deras projekt.

Ett exempel på hur stödet har gjort skillnad är Järfälla tennishall, som har minskat sin energianvändning med hjälp av fonden. Bland de stödberättigade projekten finns även en fastighet som har renoverat sina historiska fönster och en bostadsrättsförening som har implementerat ett system för att lagra el och minska belastningen på elnätet.

Bra Miljöval Energifond finansieras genom försäljning av el märkt Bra Miljöval. För varje såld kilowattimme går en del av intäkterna till fonden, som förvaltas av Naturskyddsföreningen och stöder projekt som ger mätbara resultat i form av sparad energi, värme och effekt.

Under våren 2024 genomfördes en utvärdering av fondens projekt och inriktning. I höst kommer Bra Miljöval Energifond att öppna igen, men med en ny struktur.

— Energifonden har varit mycket uppskattad, särskilt med det ökande intresset de senaste åren. För att säkerställa att fonden fortsatt kan stödja viktiga energieffektiviseringsinsatser, har vi justerat vårt arbetssätt och inriktning. Den nya utformningen syftar till att maximera effekten av de tilldelade medlen, säger Linna Andersson, handläggare för Bra Miljöval Energifond.