Mark- och Miljööverdomstolen godkänner Vattenfalls ledningsprojekt

Foto: Vattenfall

Mark- och miljööverdomstolen har avslagit begäran om prövningstillstånd. Det innebär att domen som beviljar koncession nu är slutgiltig och att Vattenfall Eldistribution har tillstånd att konstruera ledningarna mellan Hedenlunda och Oxelösund. Koncessionen omfattar två 130 kV-ledningar. Domslutet sätter också en riktlinje för framtida teknikval genom att fastställa luftledningar som det främsta alternativet vid högre spänningsnivåer.

– Detta beslut är av stor vikt för både SSAB och oss, samtidigt som det har betydelse för hela Sveriges omställning. Domen kommer att vara vägledande för kommande koncessioner. Den ökade elektrifieringen kräver en omfattande utbyggnad av elnätet med fler ledningar, och detta beslut är en nyckelkomponent för att påskynda utbyggnaden och möta den ökande efterfrågan på effekt, kommenterar Mats Engstedt, chef för anläggningsinvesteringar på Vattenfall Eldistribution AB.

Bakgrundsinformation:

  • Ansökan om ledningskoncessionen lämnades in till Energimarknadsinspektionen i oktober 2020.
  • Koncessionen beviljades av Energimarknadsinspektionen i oktober 2022.
  • Koncessionsbeslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen.
  • Mark- och miljödomstolen bekräftade koncessionsbeslutet genom dom i oktober 2023.
  • Domslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen meddelade den 29 januari att de avslår prövningstillståndet, vilket innebär att koncessionen nu är definitiv och att byggandet av ledningarna kan påbörjas.

– Elnätet är avgörande för klimatfrågan och energiomställningen, och det möjliggör ett väl fungerande samhälle. Beskedet om att vår koncession nu är slutgiltig och inte längre kan överklagas möjliggör vårt bidrag till våra kunders övergång till fossilfri ståltillverkning, säger Mats Engstedt.