AfD:s extrema hot: Vill riva alla vindkraftverk i Tyskland

Partiledaren Alice Weidel (AfD) i talarstolen. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Olaf Kosinsky

Partiledaren Alice Weidel kallar dem "skammens väderkvarnar" – hotar privata investeringar och tyska jobb. Det tyska högerextrema partiet Alternative für Deutschland (AfD) har skapat upprördhet inom energibranschen och bland förnybara energigrupper efter att deras partiledare Alice Weidel hotat att riva alla vindkraftverk om partiet får makten efter det kommande valet.

Vid en partikonferens i Sachsen under helgen utsågs Weidel till AfD:s kandidat till förbundskansler. Under sitt tal gick hon längre än sin politiska förebild Donald Trump, som nyligen lovade att stoppa ny vindkraftsutbyggnad i USA. Weidel kallade de tyska vindkraftverken för "skammens väderkvarnar" och lovade att om AfD kommer till makten, ska alla vindkraftverk rivas.

Hotar energisektorn och ekonomin

Den extrema hållningen har fått skarp kritik från energibranschen och ekonomer, som varnar för att en sådan politik skulle leda till massiva ekonomiska förluster, rättsliga strider och skada både den tyska industrin och arbetstillfällen.

Tyskland, som är Europas största ekonomi, har satsat stort på en omställning till förnybar energi de senaste åren. Landet har investerat miljarder euro i vindkraft och solenergi för att minska sitt beroende av fossila bränslen och kärnkraft. En rivning av vindkraftverken skulle slå hårt mot energiförsörjningen och investerarnas förtroende för Tyskland som en stabil marknad.

AfD:s ökande popularitet – en utmaning för förnybar energi

I de senaste opinionsmätningarna inför det extrainsatta valet den 23 februari ligger AfD på 20-22%, vilket gör dem till näst största parti efter de konservativa CDU/CSU (29-31%). AfD ligger dock före de styrande Socialdemokraterna (14-16%) och De gröna (13-15%), som varit drivande i utbyggnaden av förnybar energi.

Den snabba tillväxten av förnybar energi har varit en central del av Tysklands Energiewende (energiomställning), men AfD:s politik hotar att sätta stopp för utvecklingen och rulla tillbaka år av klimatåtgärder. Partiet har länge varit öppet klimatförnekande och förespråkar istället en återgång till kolkraft och kärnkraft.

Stora förändringar 

Om AfD skulle lyckas få inflytande över den tyska energipolitiken kan det enligt Recharge News innebära:

  • Rättsliga strider – Rivning av vindkraftverk skulle innebära kontraktsbrott och leda till miljardstämningar från investerare.
  • Högre elpriser – Minskad vindkraftsproduktion kan öka energikostnaderna för både hushåll och industri.
  • Skadat klimatmål – Tyskland har som mål att vara klimatneutralt till 2045. AfD:s politik skulle göra detta omöjligt.
  • Förtroendekris för näringslivet – Företag och investerare kan tveka att satsa på Tyskland om landet backar från sin långsiktiga energipolitik.

Med mindre än en månad kvar till valet står det klart att energifrågan blir en avgörande punkt i den politiska debatten, skriver Recharge News.  Hur Tyskland röstar den 23 februari kan få långtgående konsekvenser, inte bara för landets ekonomi – utan även för hela Europas klimatpolitik.

Källa: Recharge News