Ny kärnkraftsatsning i Slovenien: Förstudier pågår vid Krško

Kärnkraftverket skulle kunna se ut så. Illustration: GEN Energija
Kärnkraftverket skulle kunna se ut så. Illustration: GEN Energija

Arbetet med att utreda möjligheterna för ny kärnkraft i Slovenien har tagit ytterligare ett steg. Projektet JEK2, som gäller en möjlig ny reaktor eller två vid det befintliga kärnkraftverket i Krško, genomgår just nu omfattande platsanalyser och tekniska förstudier.

Fokus på platsens lämplighet

Vid en presentation inför den kommunala fullmäktigeförsamlingen redogjorde GEN energijas operativa chef Bruno Glaser för hur långt arbetet har kommit. Enligt honom ligger huvudfokus just nu på att utvärdera platsens lämplighet för ny kärnkraftsproduktion.

Flera studier pågår samtidigt, bland annat översvämningsanalyser, seismiska säkerhetsstudier och platsanalyser. Dessutom genomför både franska EDF och amerikanska Westinghouse tekniska förstudier för att bedöma om deras reaktorteknik lämpar sig för projektet.

Ansökan om nationell plan inlämnad

I oktober lämnade GEN energija in ett förslag till Miljö-, klimat- och energidepartementet om att inleda arbetet med en nationell fysisk plan för det nya kraftverket. Bolaget hoppas att beslut om att gå vidare ska fattas innan årets slut.

Därefter väntar en miljökonsekvensbedömning, där både en nationell och en gränsöverskridande analys ingår. I samband med detta har även introduktionsmöten hållits med representanter från EDF och Westinghouse, där de bland annat fick besöka området och se platsen från taket på GEN:s kontorsbyggnad samt de omgivande skyddsvallarna längs floden Sava.

Enligt projektgruppen förväntas EDF:s och Westinghouses tekniska studier vara färdiga under årets tredje kvartal.

Bakgrunden till JEK2

JEK2 är planerad som ett tillskott till Sloveniens nuvarande kärnkraftsproduktion. I dag finns ett tryckvattenreaktorblock på 696 megawatt i Krško, vilket står för omkring en tredjedel av Sloveniens elproduktion. Anläggningen ägs och drivs av Nuklearna Elektrarna Krško, som i sin tur ägs gemensamt av slovenska GEN energija och kroatiska Hrvatska elektroprivreda (HEP Group).

Den nya anläggningen kan komma att bestå av en eller två reaktorer med en sammanlagd effekt på upp till 2400 megawatt. Under samtal med potentiella teknikleverantörer förra året – där bland andra EDF, Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) och Westinghouse deltog – tog projektgruppen fram kostnadsuppskattningar beroende på reaktorstorlek. Prislappen varierade från cirka 9,3 miljarder euro för en 1000 megawatt-reaktor till omkring 15,4 miljarder euro för en på 1650 megawatt.

KHNP har därefter valt att dra sig ur processen. Enligt GEN beror detta på förändrade strategiska prioriteringar och en ny bedömning av det affärsmässiga läget.

En nationell folkomröstning om ny kärnkraft i Slovenien var tidigare planerad till november förra året, men sköts upp på grund av politisk oenighet kring genomförandet. Landets premiärminister Robert Golob har dock betonat att han fortfarande är fast besluten att låta folket säga sitt innan ett slutgiltigt investeringsbeslut fattas, vilket i dagsläget väntas ske år 2028.

Källa: World Nuclear News