Koldioxid i ny form – ny anläggning i Linköping

Tekniska verken, lagringstankar.  Av: Tekniska verken, Joakim Sjöholm.
Tekniska verken, lagringstankar. Av: Tekniska verken, Joakim Sjöholm.

Tekniska verken i Linköping bygger en anläggning för att uppgradera koldioxid från biogasproduktionen till livsmedelskvalitet. FVB har ansvarat för att integrera mediaflöden och processutrustning, vilket gör det möjligt att samordna befintliga och nya system.

I biogasproduktionen uppstår koldioxid som en restström, vilken tidigare släppts ut i luften. Den nya anläggningen renar koldioxiden ytterligare med hjälp av bland annat kolfilter och torkning innan den kyls ner till flytande form. Därefter genomförs analyser för att säkerställa att den uppfyller kraven för livsmedel. Anläggningen beräknas producera 20 000 ton renad och flytande koldioxid per år.

– Genom att uppgradera koldioxiden till livsmedelskvalitet skapas en ny produkt från vår process, vilket bidrar till ett mer resurseffektivt system, säger Andreas Björk, projektledare på Tekniska verken.

Tekniska verken är först i Sverige med att använda biogen koldioxid från en biogasanläggning för livsmedelsändamål genom en CCU-anläggning. Huvudleverantören av processutrustningen, Bright Renewables, har tidigare byggt liknande anläggningar i Nederländerna och Tyskland.

– Tekniken är beprövad, men detta blir den största anläggningen som Bright Renewables har byggt. De har skalat upp en befintlig lösning, säger Andreas Björk.

Processutrustningen tillverkas och testkörs i Nederländerna innan leverans till Tekniska verken under våren. Anläggningen omfattar även fyra lagringstankar med en total kapacitet på 280 ton renad, flytande koldioxid.

Investeringen uppgår till 54 miljoner kronor, varav Klimatklivet finansierar 22 miljoner kronor.

Parallellt med uppförandet av CCU-anläggningen byggs den befintliga biogasanläggningen ut, vilket innebär att produktionen kommer att öka successivt under året. En stor del av gasen omvandlas till flytande biogas (LBG) genom rening och nedkylning.

– Efterfrågan på LBG växer inom tunga transporter och industrin, vilket gör utbyggnaden relevant, säger Andreas Björk.

FVB är involverat i både CCU-anläggningen och biogasanläggningen.

– Vi samordnar anslutningarna mellan nya och befintliga system och fungerar även som tekniskt stöd i projektet, säger Andreas Björk.

FVB har även ansvarat för process- och instrumentdiagram (P&I-diagram) samt skapat 3D-modeller av processflöden och rörsystem.

– 3D-modellerna ger en tydlig översikt över rördragningar och flöden och gör det möjligt att justera designen vid behov, säger David Lindén Elofsson på FVB, konstruktör och 3D-samordnare i projektet.

Arbetet med 3D har även underlättat installationen, enligt Andreas Björk.

– Istället för att behöva justera ritningar i efterhand har vi kunnat göra förändringar direkt i modellen. Det har varit särskilt viktigt eftersom anläggningen är i drift, vilket kräver noggrann planering av anslutningspunkter och ventilplacering, säger han.