Schweiz planerar att häva förbudet mot nya kärnkraftverk

Energiminister Albert Rösti (i mitten) diskuterade beslutet att häva förbudet vid en presskonferens Foto: Schweiziska Förbundsrådet.

Schweiziska regeringen har meddelat att de planerar att häva förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk, ett förbud som varit i kraft sedan 1 januari 2018. Regeringen menar att alla typer av klimatvänlig energiproduktion kommer att behövas för att möta den ökande efterfrågan på el och samtidigt nå landets klimatmål.

– Vi måste hålla alla dörrar öppna för att säkerställa en säker och tillförlitlig elförsörjning på lång sikt, sa energiminister Albert Rösti vid en presskonferens nyligen.

Kärnkraftens historia i Schweiz

Schweiz har i dagsläget fyra kärnkraftverk som tillsammans står för ungefär en tredjedel av landets elproduktion. Dessa reaktorer har obegränsade driftstillstånd och får fortsätta att vara i drift så länge de uppfyller säkerhetskraven.

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan i mars 2011 beslutade den schweiziska regeringen och parlamentet att fasa ut kärnkraften. Som en del av Energistrategi 2050, som trädde i kraft 2018, skulle Schweiz gradvis avveckla kärnkraften och satsa mer på förnybara energikällor och vattenkraft. Men det fanns också en medvetenhet om att landet tillfälligt skulle behöva öka sitt beroende av fossila bränslen och elimport.

Sedan dess har elmarknaden och energipolitiken förändrats avsevärt, delvis på grund av klimatmålen och ökande efterfrågan på el, men också på grund av osäkerheter på den globala scenen.

Ny energipolitik kräver omprövning

Den 19 mars 2024 röstade det schweiziska folket igenom initiativet "El för alla, alltid" vilket ledde till en förändring i författningen. Den nya lagen kräver att elförsörjningen alltid ska vara garanterad och att elproduktionen ska vara miljö- och klimatvänlig. För att uppfylla dessa krav ska alla klimatvänliga energikällor tillåtas, vilket öppnar för en möjlig återkomst av kärnkraften.

Nyligen antogs även en ny lag, Lagen om säker elförsörjning med förnybara energier, som stödjer denna inriktning. Regeringen delar uppfattningen att teknologisk öppenhet är nödvändig för att på ett klimatvänligt och säkert sätt möta den växande efterfrågan på el.

Kärnkraftens comeback för att möta framtidens energibehov

– Om kärnkraftverken någon gång stängs ner måste den förlorade elen kompenseras av annan inhemsk produktion, säger en talesperson för regeringen. Men det är osäkert om utbyggnaden av förnybara energikällor kommer att ske tillräckligt snabbt för att täcka det bortfallna kapaciteten och den ökande efterfrågan.

Framtiden för kärnkraft i Schweiz

För att möjliggöra en framtida återgång till kärnkraften planerar regeringen att ändra Kärnenergilagen. Energidepartementet kommer att lägga fram ett förslag till ändring av lagen till regeringen i slutet av 2024, och en konsultationsperiod kommer att pågå fram till mars 2025. Därefter kommer parlamentet att diskutera förslaget.

Albert Rösti betonade att Schweiz inte säger att det kommer att byggas ett nytt kärnkraftverk inom de närmaste tio åren, men att processen måste starta nu för att undvika att det är för sent om tjugo år.

– Häva förbudet mot nybyggnation är ett steg mot större teknologisk öppenhet, sa Hans-Ulrich Bigler, ordförande för Swiss Nuclear Forum. Det ger Schweiz mer handlingsutrymme när det gäller säkerhet och klimat.

Trots detta menar Bigler att enbart att häva förbudet inte är tillräckligt. Han påpekar att det nuvarande tillståndssystemet för kärnkraftverk måste förenklas, då den nuvarande processen skapar rättsosäkerhet och höga kostnader. En förenklad licensiering skulle göra kärnkraften mer attraktiv i landet, tillägger han.

Dessutom skulle hävandet av förbudet stödja långsiktig drift av befintliga kärnkraftverk genom att säkerställa intakta försörjningskedjor och fortsatta investeringar i utbildning och forskning.

Schweiz står inför en avgörande period där beslut om framtidens energiproduktion kommer att påverka både landets energisäkerhet och dess förmåga att möta klimatutmaningar. Om förbudet hävs kan kärnkraften återigen bli en viktig del av den schweiziska energimixen.

Källa: Nuclear World News